Van banketbakker naar schoonmaker

De 52-jarige Martijn werkt al ruim twintig jaar in de schoonmaak, waarvan twee jaar bij De Ster. Dat had hij niet verwacht toen hij als jonge jongen zijn papieren haalde voor brood- en banketbakker, maar het bevalt hem prima. Enthousiast vertelt Martijn hoe hij van de wereld van brood en banket terecht is gekomen in de wondere wereld van de schoonmaak.

“Ik was werkzaam als brood- en banketbakker toen ik door omstandigheden het plezier in mijn werk kwijtraakte. Als een van de laatste werd ik opgeroepen om mijn dienstplicht te vervullen en ik besloot die tijd te gebruiken om te kijken of werken bij Defensie wat voor mij was,” begint Martijn zijn verhaal. “Bij Defensie had ik het goed naar mijn zin. Ik heb daar uiteindelijk acht jaar gezeten en heb onder meer mijn groot rijbewijs gehaald en ben zelfs op uitzending naar Joegoslavië geweest.”

Vertaalde liefdesbrieven

In Joegoslavië ontmoet hij zijn (inmiddels) ex-vrouw met wie hij twee kinderen krijgt. “We schreven elkaar brieven die door bevriende tolken vanuit het Kroatisch vertaald werden naar het Nederlands en andersom, heel romantisch. Toen hadden we nog geen Google Translate.” Martijn besluit terug te keren in de burgermaatschappij en gaat in Nederland aan de slag bij een zuivelbedrijf. Door onenigheid op de werkvloer komt hij uiteindelijk via zijn vrouw, die werkzaam is bij een schoonmaakbedrijf, terecht in de schoonmaakbranche En in juni 2022 start hij bij De Ster als allround schoonmaakmedewerker.

Vaste rondjes

Wat Martijn het leukste vindt aan zijn werk? “Het schoonmaken van trappenhuizen. Daarnaast zorg ik voor de vaste rondjes voor een vervoersbedrijf. Dat houdt in de schoonmaak van de verschillende vestigingen van het bedrijf in de omgeving. We zorgen onder meer voor het verwisselen van de vuilniszakken, het schoonmaken van de tafels, toiletten en stofzuigen van de ruimtes waar de chauffeurs pauzeren. Twee keer per week maak ik ook schoon bij een ouderencomplex. De bewoners zijn altijd blij dat je komt. Ik vind het fijn om hen ook een helpende hand te bieden als ze bijvoorbeeld moeite hebben om met hun rollator in de lift te komen.”

Klaar om je te helpen

Martijn is goed te spreken over zijn huidige werkgever. “Betina luistert altijd naar je en staat altijd klaar om je te helpen, zoals nu met mijn tennisarm en na mijn opname in het ziekenhuis. Dat waardeer ik enorm.”
Vergelijkbare berichten