Broeder Tuck op ontdekkingstocht in Twente

Vooraf is Willem van Spaendonck, onze Broeder Tuck van de inclusieve arbeidsmarkt, een beetje sceptisch. Want wat moet hij denken van een bijeenkomst over de SDG’s in het Twentse Nijverdal? Hoe wil je praten over oplossingen om de wereld mooier te maken in een omgeving die normaal doen al gek genoeg vindt?  Aan het woord Broeder Tuck over zijn ontdekkingstocht in Twente.

Bij Kleurrijk, een locatie die niet onder doet voor de super hippe locaties die je vindt in grote steden als Utrecht of Amsterdam, worden we gastvrij ontvangen en getrakteerd op overheerlijke Baklava. Kleurrijk is een leerwerkcafé waar vluchtelingen de kans krijgen om hun skills te ontwikkelen. Waar ik me als medewerker van Breedweer Facilitaire Diensten over verbaas, is dat er geen schoonmaak op het curriculum staat. Terwijl dit inmiddels echt een vak is waar veel mensen een echte passie voor hebben.

Presenteren met passie

Het programma is weinig autisme-proof, maar vindt wel plaats in een gemoedelijke sfeer. Leerlingen worden door gamen bewust gemaakt van de uitdagingen op het gebied van milieu en aangemoedigd om oplossingen te ontwikkelen. Een twaalfjarige jongen die nauwelijks zijn ondernemerstalent kon verbergen, presenteert het geheel. Het hoogtepunt vind ik de presentatie van Jeroen Joling van Rouwmaat. Jeroen begint zijn presentatie schuchter met een verhaal over zijn business. Die bedeesdheid is echter compleet verdwenen als hij bij het onderwerp transport en logistiek aankomt. Ineens staat daar een zekere en passievolle man die vertelt over hoe hij er met zijn team in slaagt om sloten brandstof te besparen en de dienstverlening steeds weer te innoveren. Over hoe hij de chauffeurs meekrijgt, door een competitie-element in te bouwen en hen tegelijkertijd helpt om ook tot de kopgroep te gaan behoren. Ik val bijna van mijn stoel, want hoe kan het dat dit bedrijf nog zo onbekend is?

Stop met bescheiden te zijn

Tot slot houdt Jack Stuifbergen, de directeur van Breedweer Facilitaire Diensten, een helder verhaal over de SDG’s waarin hij uitlegt dat werken met SDG’s ook gewoon echt commercieel is. Na afloop spreek ik met Jessica van de HeutinkFoundation. Een stichting die kinderen kansen geeft als zij die van nature niet krijgen. Mijn vraag aan haar: ‘Waarom zijn bedrijven uit het oosten zo bescheiden?’ Er ontstaat een leuk gesprek waarin zij haar eigen goede werk wat bagatelliseert. Ik grijp direct in en zeg: ‘Stop met bescheiden te zijn’.

Jullie hebben helemaal gelijk in Twente: verstandig normaal doen is goed en bijzonder genoeg. Mijn oproep aan alle Sallandse en Twentse bedrijven? Schud jullie bescheidenheid van je af en laat de rest van Nederland en Europa zien hoe jullie gewoon doen, ongelofelijk innovatief is en wees daar trots op.

Vergelijkbare berichten