Wie helpt Broeder Tuck in de regio Twente?

Kort geleden bracht Koning Willem Alexander een bezoek aan misschien wel het meest impactvolle en kleurrijke eet- & werkcafé van Nederland: Kleurrijk in Nijverdal. Afgelopen maandag was het de beurt aan onze Broeder Tuck van de inclusieve arbeidsmarkt, Willem van Spaendonck.

Hobbels ondanks bevoorrechte afkomst

Direct bij binnenkomst krijg ik van diverse kanten vriendelijk de vraag: “Kan ik iets voor u doen?” Voordat ik kan antwoorden, staat Jessica Heutink, de initiatiefnemer van de lunchroom voor mijn neus. Mijn doel is een oriënterend gesprek met Jessica over hoe kinderen, die in minder gelukkige omstandigheden opgroeien, geïnspireerd kunnen raken en een netwerk op kunnen bouwen. Al snel in het gesprek blijkt dat wij allebei, ondanks onze bevoorrechte afkomst, onze hobbels gehad hebben. Ook zijn wij beiden blootgesteld aan kunsten en raakten wij doordoor geïnspireerd. Zelf heb ik op een paar momenten gebruik gemaakt van het netwerk van mijn ouders toen ik dreigde vast te lopen.

Zet jij de eerste schreden op je creatieve pad?

De laatste tijd lees ik steeds vaker berichten dat rijk en arm Nederland elkaar steeds minder ontmoeten. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk een netwerk is en daarom wil ik iets doen. Bij mijn vorige bijeenkomst in Nijverdal viel op dat er heel veel moois in Salland en Twente gebeurt, maar dat de mensen te bescheiden zijn om daarover te praten. Nu wil ik graag twee of drie influencers in spe de mogelijkheid geven om de eerste schreden op hun creatieve pad te gaan zetten door hen een soort stage in de zomer te laten lopen. Zij worden begeleid door een professional en portretteren bijzondere ontwikkelingen in het oosten van Nederland. Dat kan een bericht zijn over Rouwmaat die erin slaagt heel veel brandstof te besparen. Maar ook over hoe De Ster Bedrijfsdiensten en de lunchroom Kleurrijk erin slagen om mensen de mogelijkheid te geven om zichzelf te ontwikkelen. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat dit soort kansen levens kunnen veranderen.

Wat je aandacht geeft, groeit

Een sociaal ondernemer zei ooit tegen mij “Wat je aandacht geeft, groeit”. Wie o wie helpt enkele kinderen, die door de ontwikkelingen in de samenleving minder kansen hebben, hun talenten te ontwikkelen en tegelijkertijd mooie en bijzondere ontwikkelingen wereldkundig te maken. Wie brengt mij in contact met Overijsselse influencers die het leuk vinden om de persoon te zijn die een jong persoon de kans geeft om eerste stap op een carrière-pad te zetten?

Mail mij op w.vanspaendonck@breedweer.nl voor meer informatie. Samen maken we de wereld van een aantal kinderen weer een stukje mooier.

Vergelijkbare berichten